kleurenwaaierKleuren

UULA Lijnolieverven bevatten uitsluitend aard - en minerale pigmenten . Dit zijn natuurlijke pigmenten die niet chemisch zijn bewerkt. Echte gedolven aardkleuren zijn bijv. oker en omber . Reeds in de oudheid maakten kunstenaars al gebruik van deze verfstoffen. Ze komen als klei en zandsoorten in verschillende kleurnuances voor. De aanwezigheid van metaalverbindingen (zoals bijv. ijzer en mangaan) zijn bepalend voor de kleur.


Voorbeelden van aardpigmenten zoals deze in Uula verven voorkomen:

  1. Aardzwart. Herkomst: Gehele aarde. Kenmerken: wisselend koolstofgehalte, ziet er uit als een stevig donkergrijs poeder
  2. Engels rood. Herkomst: Europa, Azie. Kenmerken: hoog gehalte aan ijzeroxide en kleiaarde verbindingen.
  3. Oker. Herkomst: Frankrijk, Engeland, Duitsland en verspreid over de aarde. Kenmerken: bestaat in vele kleurschakeringen, zeer lichtecht. Al in de prehistorie in rotstekeningen komen okers voor.
  4. Omber. Herkomst: Zeer verspreid. Duitsland, Nederland, België, Engeland en Italië. Goede kwaliteit wordt er gewonnen op Cyprus. Kenmerken: verwant aan okers, maar met veel hoger mangaan gehalte. De naam is afkomstig van Umbria Terra d.w.z. aarde van de provincie Umbrië (Italië)


Minerale pigmenten.

Dit zijn natuurlijke minerale stoffen. Voor het verkrijgen van kleurschakeringen die niet bij gedolven kleurstoffen voorkomen. Hierbij gaat het om nabootsing van natuurlijke processen. Bijvoorbeeld titaanwit (gerecycled productieproces) en ultramarijnblauw. Vroeger werd het blauw uit het schaarse Lapis Lazuli, gewonnen  uit lazuursteen gebruikt.

Kleurenkaart

Het aanvragen van een kleurenkaart kan via ws@uula.nl